Otok Krk - Info za turiste

Otok Krk - Ideje za odmor

Po mnogočemu Krk je jedinstven otok koji plijeni pozornost svojom iznimno bogatom poviješću, kulturom i prirodnim ljepotama. Predstavlja skladnu cjelinu sa svim posebnostima koje ga izdvajaju iz prostora u kojem se nalazi i zbog čega ga kadkad nazivaju "kontinentom"...

Krk je smješten u Kvarnerskom zaljevu u neposrednoj blizini grada i luke Rijeka. Iako se nalazi prilično sjeverno, mediteranska klima daje mu topla ljeta i blage zime, što je i jedan od važnih turističkih aduta.

Zimi se temperatura spušta do oko 5 stupnjeva C, iako nekoliko dana može pasti i ispod ništice, uz iznimku prirodne depresije uz jezero Ponikve gdje temperatura može biti znatno niža nego na ostatku otoka, i do -15 stupnjeva C. To godišnje doba karakterizira nešto više padalina te česta bura - hladan vjetar koji može doseći orkansku snagu, a nastaje kada hladniji kopneni zrak prijeđe preko gorja i sudari se s toplijim zrakom koji se nalazi iznad mora. Kada se uvjeti poklope, otočani mogu doživjeti i snijeg (koji se ne zadržava dugo na tlu), većinom na strani otoka okrenutoj prema kopnu.

Temperatura mora zimi se spušta na desetak stupnjeva, a kada je u pitanju početak sezone kupanja, stari su boduli govorili "vavik za prvu nedilju od maja", što prevedeno u Celzije znači 16 do 19 stupnjeva , ovisno o godini. Hrabri i izdržljivi mogu i ranije, no more je ugodno za kupanje od lipnja do rujna pa čak i listopada. Većina kupača čisto more ipak koristi u srpnju i kolovozu kada mu je temperatura najugodnija te se kreće oko 24 stupnja. Ljeta su ugalvnom suha i topla s temperaturom oko 30 stupnjeva.

Većina hrvatskih otoka slabo je povezana s kopnom (zbog malobrojnih brodskih linija), što nije slučaj s ovim otokom. Na Krk je moguće doći s raznih strana: s mora (brodom ili plivajući) - što nije teško zaključiti jer je obično oko svih otoka more (katkad rijeka, jezero), s kopna - jer je izgradnjom mosta praktično i postao dio kopna (uz adekvatnu naknadu za prijelaz mosta), te iz zraka jer je Riječka zračna luka smještena upravo na Krku u blizini Omišlja. Krk je povezan čarter letovima s nekim europskim gradovima, no zračnu luku koriste i manji zrakoplovi za panoramske letove iznad otoka. Ako tijekom ljetne sezone poželite i iz tog kuta upoznati Krk, potražite neki od oglasa za takve letove u mjestima ili izravno u zračnoj luci.


Izvor: Otok Krk (u riječi i slici)