Punat - Info za turiste

PRONAĐI SMJEŠTAJ

Cestom, gotovo po moru, nekoliko kilometara od grada Krka dolazi se u Punat, gradić smješten uz istoimenu prostranu i zaštićenu uvalu. Zahvaljujući svom pogodnom položaju danas je mjesto poznato i jedinstveno po svojoj marini, najvećoj na Jadranu. Uz marinu (...) kraj je to u kojem su duboko ukorijenjeni poljodjelstvo i maslinarstvo pa je i jedina uljara na otoku u kojoj se proizvodi kvalitetno maslinovo ulje smještena u Puntu. Iako je nova i moderna, ima dugu tradiciju, a stara zgrada uljare ujedno je i jedan od najstarijih objekata u mjestu. Posljednjih godina u turističku ponudu uključeno je i sudjelovanje u berbi maslina.

Uz plaže koje su uređene, šljunčane te dijelom betonirane, a nalaze se prema izlazu iz Puntarske drage, postoji vjerojatno najviše sadržaja i mogućnosti rekreativnih aktivnosti vezanih uz more na cijelom otoku Krku. Tu se nalaze kafići, vodeni tobogan, odbojka na pijesku, stolni tenis, čamci za iznajmljivanje, skuteri za vodu, padobrani ...

Dobru zabavu, ukoliko upravljate skijama, pronaći ćete vrlo lako jer se ski lift nalazi uz samu cestu na dnu Puntarske drage. Za "šetnju" po vodi na jednoj ili dvije skije, potrebno je izdvojiti nešto novaca i čvrsto uhvatiti žicu!

Kad vam dosade svi novodobni zabavni sadržaji, more, sol i mnoštvo ljudi ... mir, tišinu i prekrasan pogled možete pronaći na nekoj od obilježenih pješačkih staza iznad Punta. Uz malo truda možete stići do ne tako nedostižnih vrhova, kao što to možda izgleda iz podnožja.

Otočić Košljun je jedinstveno kulturno-povijesno mjesto koje bi svakako trebalo posjetiti za boravka na Krku. Nalazi se u puntarskoj dragi, udaljen oko 800 metara od Punta i oko 190 metara od obale Sv. Mikule (prema Krku). Do njega može se doći, po povoljnoj cijeni, taxi brodovima iz Punta, a tijekom turističke sezone plove i brodovi iz Krka. Na njemu nema ugostiteljskih sadržaja, stoga je idealan kao kraći izlet u trajanju od jednog ili nekoliko sati, (...) Opseg otočića bujne vegetacije nešto je veći od tisuću metara, površina mu je 68 tisuća metara četvornih, a najviša točka je 6 metara iznad razine mora. Na ovoj relativno maloj površini registrirano je 540 vrsta biljaka i gljiva (...) Na Košljunu se nalazi franjevački samostan u kojem su redovnici od vremena sakrili brojne stoljećima prikupljene vrijednosti i čuvali ih do danas.

Izvor: Otok Krk (u slici i riječi)

Vidi više
Google maps not loaded: (